StoryEditor

Chávez zrušil vysielanie najväčšej súkromnej televízie RCTV

28.05.2007, 06:21
Autor:
SITASITA

Obyvatelia Venezuely v nedeľu protestovali v uliciach Caracasu proti rozhodnutiu prezidenta Huga Cháveza zrušiť vysielanie najväčšej súkromnej televíznej stanice v krajine. Najstaršia venezuelská vysielacia sieť Radio Caracas Television (RCTV) vypne vysielací signál v nedeľu o polnoci po tom, ako vláda odmietla obnoviť spoločnosti licenciu. Stanica vysiela rozlúčkový program, zamestnanci sa však rozhodli okupovať počas noci štúdiá, zrejme s cieľom brániť ich vydaniu vládnym orgánom v pondelok. Tisíce ľudí pochodovali proti rozhodnutiu vlády sobotu, ďalšie protesty sa konali v nedeľu.
"Toto je Venezuela, nie Kuba," skandovali demonštranti pred štúdiami RCTV v sobotu. RCTV, ktorá vysielala populárne televízne seriály a zábavné programy, patrila k nasledovanejším. Jej frekvenciu získala nová stanica TVes. Stúpenci Cháveza na druhej strane organizujú obrovskú party "od súmraku do úsvitu", ktorá sa začína v nedeľu večer, na oslavu narodenia novej, "socialistickej" televízie a koniec protichávezovskej RCTV.
Chávez oznámil rozhodnutie odriecť RCTV licenciu po 54 rokoch vysielania po svojom opätovnom zvolení v roku 2006. Televízia počas kampane otvorene vyzývala na odmietnutie prezidenta. Chávez takisto nikdy nezabudol, že spoločnosť podporila prevrat v apríli 2002, kedy bol na 47 hodín zbavený funkcie. V prejave v sobotu večer Chávez vyzval na pokoj a varoval pred tvrdou vojenskou reakciou, ak sa protesty zvrhnú na násilie. Rozhodnutie Cháveza kritizovali rôzne krajiny a skupiny, vrátane Human Rights Watch, Reportérov bez hraníc a amerického Senátu, ktorý minulý týždeň jednomyseľne schválil rezolúciu vyjadrujúcu "hlboké znepokojenie."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:38