StoryEditor

Litvinenkovu smrť chce ruská prokuratúra vyšetrovať v Británii

15.01.2007, 07:53
Autor:
SITASITA

Ruskí vyšetrovatelia sa chystajú odísť do Londýna, aby prešetrili okolnosti smrti bývalého špióna Alexandra Litvinenka. V televíznom rozhovore to v nedeľu povedal ruský generálny prokurátor. "Poslali sme žiadosť o právnu pomoc," povedal generálny prokurátor Jurij Čajka. "Naši vyšetrovatelia sa pripravujú na skorý odchod do Londýna, aby uskutočnili vyšetrovanie spolu s britskými kolegami," dodal.
Zástupca ruského generálneho prokurátora Alexander Zvjagincev už v piatok pre denník Rossijskaja gazeta povedal, že ruské úrady chcú vypočuť viac ako 100 svedkov. Britské ministerstvo vnútra odmietlo potvrdiť alebo vyvrátiť, že od ruskej prokuratúry dostalo žiadosť o vypočutie približne 100 ľudí.
Litvinenko, bývalý ruský špión, ktorý sa zmenil na ostrého kritika Kremľa, zomrel v novembri v londýnskej nemocnici na otravu rádioaktívnym polóniom. Aj Británia aj Rusko začali jeho úmrtie vyšetrovať ako vraždu a britskí detektívi v decembri odcestovali do Moskvy, aby v rámci vyšetrovania aj tam vypočuli svedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:41