StoryEditor

Palestínsky prezident sa stretne s exilovým lídrom Hamasu

18.01.2007, 14:50
Autor:
SITASITA

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa v sobotu stretne s politickým lídrom Hamasu Chálidom Mišálom, ktorý žije v sýrskom exile. Obaja palestínski lídri by sa mali pokúsiť potvrdiť dohodu o vytvorení koaličnej vlády, oznámil vo štvrtok Abbásov poradca Ziád Abú Amr. Abbás a Mišál sa pokúsia dosiahnuť záverečné úpravy dohody, na ktorej sa Fatah s Hamasom nedokázali zhodnúť ani po mesiacoch koaličných rokovaní. Nepriateľstvo medzi oboma politickými frakciami nakoniec vyústilo do krvavých bojov.
Abbás je presvedčený, že vláde národnej jednoty s účasťou radikálneho hnutia Hamas a jeho umiernenej strany Fatah sa podarí presvedčiť Západ, aby zrušil sankcie, ktoré uvalil na palestínsku vládu. Vládny Hamas si západné krajiny pohneval odmietaním odzbrojiť sa a popieraním práva Izraela na existenciu.
Abbás sa s Mišálom nestretol od svojho nástupu do úradu prezidenta v januári 2005. Chladné vzťahy sa zhoršili v apríli, keď Mišál Abbása verejne obvinil zo zrady, pretože nesúhlasil s vytvorením ťažko ozbrojených milícií Hamasu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 16:10