StoryEditor

Chirac navrhne vytvorenie kontaktnej skupiny o Afganistane

28.11.2006, 07:16
Autor:
SITASITA

Francúzsky prezident Jacques Chirac navrhne vytvorenie kontaktnej skupiny o Afganistane s cieľom zaistiť, aby globálna stratégia usmerňovala postup NATO v krajine. Uviedli to v pondelok francúzske oficiálne miesta. Na summite aliancie, ktorý sa začína v utorok v lotyšskej Rige, má Chirac zároveň oznámiť menšie rozšírenie francúzskej účasti v mierových operáciách v Afganistane.
Širšie zapojenie sa má týkať sporadických operácií mimo hlavného mesta Kábul, kde pôsobí 1100 francúzskych príslušníkov. Spojenci v rámci NATO od Paríža požadujú, aby francúzski vojaci pôsobili aj v iných častiach Afganistanu. Podľa oficiálnych miest by k tomu malo dôjsť, ale iba "prípad od prípadu." Ako povedal nemenovaný oficiálny predstaviteľ, Francúzsko sa nechystá stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu, verí však v zlepšenie zhoršenej bezpečnostnej situácie. Kanada, Veľká Británia, Holandsko a Spojené štáty sú krajinami, ktoré spomedzi 26 členských štátov NATO vyslali do nepokojného južného Afganistanu najviac vojakov.
Kontaktná skupina, ktorej vytvorenie navrhuje Chirac, by spojila krajiny prispievajúce do Medzinárodných bezpečnostných asistenčných síl (ISAF), susedné štáty a medzinárodné skupiny tak, "ako v Kosove." "Na vytvorenie podmienok na úspech musíme umiestniť náš postup do rámca globálnej stratégie, potvrdeného politického a ekonomického procesu," povedal Chirac, podľa ktorého sa kontaktná skupina javí ako nevyhnutný prostriedok na úspech. Chirac v pondelok o svojom návrhu telefonicky hovoril s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:01