StoryEditor

Po násilnostiach v Guniei prezident vyhlásil výnimočný stav

13.02.2007, 06:41
Autor:
SITASITA

Guinejský prezident Lansana Conté vyhlásil v pondelok výnimočný stav. V televíznom prejave povedal, že armáde prikázal, aby obnovila verejný poriadok potom, čo pri nových protestoch proti jeho vláde zahynulo najmenej 18 ľudí. "Preto generálnemu štábu armády prikazujem prijatie všetkých nevyhnutných opatrení na obnovenie verejného poriadku a ochranu ľudu Guiney pred hrozbou občianskej vojny," povedal.
Pri násilnostiach, ktoré v krajine vypukli v pondelok zahynulo najmenej 18 ľudí. Od začiatku januára, kedy sa začal generálny štrajk s cieľom donútiť Contého (72), aby odstúpil, sa tak počet obetí vyšplhal na 104. Násilnosti nakrátko prestali minulý týždeň, kedy odborové organizácie dali Contému, do pondelka čas na vymenovanie nového predsedu vlády. Keď však prezident, ktorý v krajine vládne viac ako dve desaťročia, vymenoval za predsedu vlády svojho blízkeho spojenca Eugena Camaru, protesty sa obnovili. "Napriek dobrej vôli vlády na uspokojenie požiadaviek odborov, zaznamenávam, že ľudia so zlými úmyslami sa zmocnili aktivít, úmyselne opovrhujú autoritou štátu a útočia na majetok občanov," povedal Conté v televíznom prejave.
Prezident sa dostal k moci pri prevrate v roku 1984 a krajine vládne tvrdou rukou. Odborárski lídri tvrdia, že nie je schopný ďalej vládnuť, a požadovali jeho odstúpenie. Neskôr súhlasili s tým, že Conté vymenuje premiéra so širšími právomocami, ktorý ho nahradí na čele vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 17:51