StoryEditor

Židovské osady na Západnom brehu sa budú rozrastať

15.01.2007, 12:35
Autor:
SITASITA
Izraelská vláda zverejnila plány na výstavbu 44 domov v najväčšej židovskej osade Maaleh Adumim na Západnom brehu, čím porušila jeden zo základných predpokladov pre mierové riešenie izraelsko-palestínskej otázky.

Izraelská vláda zverejnila v pondelok plány na výstavbu 44 domov v najväčšej židovskej osade Maaleh Adumim na Západnom brehu, čím porušila jeden zo základných predpokladov pre mierové riešenie izraelsko-palestínskej otázky. Oznámenie prišlo v deň, keď sa izraelský premiér Ehud Olmert stretol s americkou ministerkou zahraničia Condoleezzou Riceovou, ktorá prišla do regiónu s cieľom oživiť mierový proces medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.
Ministerstvo bývania zverejnilo v izraelských novinách inzerát, v ktorom vyzýva stavebné firmy na vypracovanie projektov výstavby južne od Jeruzalema. Maale Adumim je s 33 000 osadníkmi najväčšou zo 121 židovských osád na palestínskom území Západného brehu, v ktorých žije spolu viac ako 268 000 Izraelčanov. Ďalších 200 000 žije vo východnom Jeruzaleme. Okrem toho ministerstvo minulý týždeň oznámilo, že plánuje postaviť 1000 nových bytových jednotiek v Hár Homá, židovskej osade na juhovýchodnom cípe Jeruzalema.
Zastavenie výstavby židovských osád na Západnom brehu je kľúčovou požiadavkou blízkovýchodného mierového plánu známeho ako cestovná mapa, ktoré vypracovala medzinárodná skupina pozostávajúca zo Spojených štátov, Európskej únie, Organizácie Spojených národov a Ruska. Počas prvých troch dní Riceovej cesty po Blízkom východe ministerka vo verejných vyhláseniach spomínaný plán vyzdvihovala. Jej hovorca, Sean McCormack v reakcii na pondelkové inzeráty uviedol, že o výzvach izraelského ministerstva nebol informovaný a dodal, že politika USA sa nezmenila.
Palestínčania odmietajú židovské osídlenia na svojom území, ktoré by malo podľa mierového plánu tvoriť v budúcnosti Palestínsky štát. Hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát pre agentúru AFP povedal, že Palestínska samospráva odsudzuje rozhodnutie rozšíriť Maale Adumim. Podľa neho si Izrael musí vybrať medzi mierom a osadami. Irikát uviedol, že Izrael takýmto postojom pohŕda medzinárodným spoločenstvom a podrýva mierové úsilie ministerky Riceovej.
Podľa cestovnej mapy mal Izrael na Západnom brehu zastaviť akúkoľvek ďalšiu výstavbu vrátane domov pre rozrastajúce sa rodiny osadníkov. Napriek tomu Izrael od zverejnenia cestovnej mapy v júni 2003 vo výstavbe pokračoval. Expanzia židovských osád bola pritom jedným z dôvodov, pre ktoré blízkovýchodný mierový plán krátko po svojom zverejnení stroskotal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:15