StoryEditor

Brusel dal Belehradu zelenú, del Ponte nový termín na vydanie Mladiča

30.09.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR

Srbsko dnes dostalo dvojitú dávku dobrých správ. Veľvyslanci členských štátov Európskej únie najprv v Bruseli dali zelenú rokovaniam so Srbskom a Čiernou Horou (SČH) o stabilizačnej a asociačnej dohode, o niečo neskôr hlavná prokurátorka tribunálu OSN pre vojnové zločiny Carla del Ponte v Belehrade vyjadrila potešenie, že Srbsko konečne spolupracuje s Haagom.
"Som veľmi potešená spoluprácou, ktorej sa nám dostalo zo strany Belehradu," povedala del Ponte novinárom. "Konečne môžeme povedať, že došlo k obojstrannej spolupráci medzi Haagom a Belehradom," dodala po stretnutí s premiérom Vojislavom Koštunicom a ministrom pre práva menšín Rasimom Ljajičom, ktorý má na starosti aj spoluprácu s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY).
Del Ponte však vyjadrila sklamanie, že Belehrad nezatkol jedného z najžiadanejších obžalovaných, generála Ratka Mladiča, ktorý sa podľa nej ukrýva v Srbsku. Koštunica prisľúbil, že urobí "všetko možné", aby splnil túto úlohu.
Prokurátorka, ktorá odmietla odpovedať na otázky novinárov, povedala, že od októbra 2004 Belehrad "dobre spolupracuje" s jej úradom. Od tohto času srbská vláda sprostredkovala vzdanie sa 16 srbských, resp. bosnianskosrbských obžalovaných.
"Som však sklamaná, lebo šesť obžalovaných je stále na slobode, s najväčšou pravdepodobnosťou v Srbsku. A samozrejme, samozrejme kvôli Mladičovi," vyhlásila.
Del Ponte v minulosti vyjadrila očakávanie, že Mladič bude zatknutý pred júlovým desiatym výročím zmasakrovania ôsmich tisícok Moslimov v bosnianskej Srebrenici, za čo je spolu s politickým lídrom bosnianskych Srbov počas vojny z rokov 1992-95 Radovanom Karadžičom obžalovaný z genocídy. Neskôr uviedla, že v júni jej Koštunica sľúbil Mladičovo zatknutie do 5. októbra - piateho výročia zvrhnutia režimu juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča.
"Teraz máme nový termín, daytonskú mierovú dohodu," ktorá v roku 1995 ukončila bosniansku vojnu. Del Ponte nešpecifikovala, kto nový termín stanovil, ani ktorý z "daytonských" termínov myslí: či 21. november, keď zástupcovia znepriatelených strán dohodu po rokovaniach na leteckej základni v americkom Daytone uzavreli, alebo 14. december, keď ju v Paríži slávnostne podpísali.
Hodinu pred vyhlásením prokurátorky vyslanci EÚ podporili rokovania o stabilizačnej a asociačnej dohode s Belehradom, ktoré sú prvým krokom k prípadnému členstvu v únii. Rozhodnutie majú šéfovia diplomacií formálne schváliť v pondelok, dva dni pred piatym výročím pádu Miloševičovho režimu. Komisár EÚ pre rozšírenie Olli Rehn rokovania v Belehrade otvorí 10. októbra v Belehrade.
Podľa agentúry Reuters pozitívny postoj EÚ voči Belehradu súvisí so zmenou priorít mocností, ktoré kladú prvoradý dôraz na potrebu vyriešenia problému Kosova, čo môže, aspoň zatiaľ, odložiť vydanie obžalovaných do Haagu.
Západné mocnosti tvrdia, že situácia okolo Kosova, ktoré je od konfliktu z roku 1999 pod správou OSN, je "neudržateľná" a do konca roka sa očakáva otvorenie rozhovorov o "konečnom štatúte" prevažne Albáncami obývanej provincie, ktorá oficiálne zostáva súčasťou SČH.
Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana sa v pondelok v prejave nezmienil o obžalovaných z vojnových zločinov, ktorí zostávajú na slobode, jasne však dal najavo, že vyriešenie otázky Kosova je najvyššou balkánskou prioritou EÚ a že vyhliadky Srbska na členstvo v únii sú veľmi dôležitou pákou. Kosovo v roku 2006 postaví Balkán "do centra našej strategickej agendy," povedal Solana. "Nemôžeme si dovoliť zlyhať," dodal.
EÚ dúfa, že sľub členstva môže Srbsku zmierniť možný bolestný výsledok kosovských rozhovorov. Diplomatické zdroje hovoria, že OSN by mala otvorenie rokovaní o budúcom štatúte oznámiť 10. októbra. Podľa šéfa diplomacie SČH Vuka Draškoviča sa rozhovory začnú v decembri.
Kým kosovskí Albánci trvajú na nezávislosti a samotné rokovania berú ako výsledok tlaku medzinárodného spoločenstva, Belehrad predložil bližšie nešpecifikovanú formulu "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť". Západní diplomati hovoria o "podmienečnej nezávislosti" pre Kosovo.
1 2 3 ari pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:19