StoryEditor

USA a Francúzsko založili v Paríži prísne tajné protiteroristické centrum

04.07.2005, 09:47
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty a Francúzsko založili v Paríži prísne tajné protiteroristické centrum, ktoré sa nezaoberá získavaním informácií, ale plánovaním tajných operácií proti teroristom, uviedol dnes americký denník Washington Post.
Denník, ktorý citoval nemenované americké zdroje a špecialistov zahraničných tajných služieb, uviedol, že centrum pod krycím názvom Alliance Base (Základňa aliancie) založili v roku 2002 americká špionážna agentúra CIA a francúzska tajná služba DGSE. Jej šéfom s stal francúzsky generál.
Podľa denníka je centrum špecifickou štruktúrou, ktorej svojou aktivitou prispieva niekoľko krajín, čo znamená, že agenti z Nemecka, Británie, Kanady a Austrálie sú jej k dispozícii a pracujú na špecifických prípadoch.
Technická výbava organizácie dovoľuje agentom nemeckej tajnej služby napr. nazerať do trestných záznamov polície, na čo nemajú v rámci nemeckého zákona právo.
Jeden príklad plánovanej operácie tajnej aliancie sa týka Nemca Christiana Ganczarskiho, ktorý konvertoval na islam. Podozrivého teroristu vykázali zo Saudskej Arábie v júni 2003. Keď sa chystal v Paríži presadnúť na iný let, po vykonaní tajnej operácie aliancie sa ocitol vo francúzskom väzení.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:08