StoryEditor

Merkelová a Mubarak podporujú stabilizáciu Libanonu a Iraku

11.12.2006, 06:23
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v nedeľu stretla s egyptským prezidentom Husním Mubarakom, pričom obaja lídri zdôraznili svoje odhodlanie podporiť stabilizáciu Iraku a Libanonu. Schôdzka sa uskutočnila krátko predtým, ako Nemecko prevezme predsednícku úlohu v Európskej únii a skupine krajín G8. Predstavitelia v Berlíne predtým vyjadrili nádej, že počas predsedníctva prispeje k pokroku regionálnych mierových iniciatív.
Podľa Merkelovej má Nemecko záujem o pokrok v rekonštrukcii Iraku a obmedzenie násilia v krajine. Dodala, že Berlín by mohol zvážiť zlepšenia vo výcviku irackých síl v zahraničí, aj keď zatiaľ "nie sú žiadne konkrétne návrhy". Nemecko v roku 2003 nesúhlasilo s vojenským zásahom v Iraku, pomáha však s výcvikom irackých policajtov a vojakov mimo krajiny. Minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier cez víkend vyhlásil, že Berlín zostane verný svojmu postoju a nevyšle svojich vojakov do Iraku.
Podľa Merkelovej na nedeľňajšom stretnutí s Mubarakom obaja lídri vyjadrili podporu "existencii suverénneho Libanonu" a premiérovi Fuádovi Sinjórovi, ktorého vláda v posledných dňoch čelí masovým protestom prosýrskej opozície. "Musíme všetci spoločne pracovať na ukončení násilia v Libanone," dodal Mubarak. "Podporujeme všetky opatrenia, ktoré posilnia stabilitu v Libanone." V súvislosti s Irakom poukázal na potrebu "národnej dohody medzi občanmi".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:59