StoryEditor

India je naším priateľom Číny

21.11.2006, 10:19
Autor:
SITASITA

Čínsky prezident Chu Ťin-tchao v utorok na svojej historickej návšteve Indie vyhlásil, že obe krajiny sú "priateľmi", a dúfa, že jeho návšteva pomôže "obojstrannej dôvere" a stanoví smerovanie budúcich stykov. "India a Čína sú priateľmi," citovala prvé verejné vyhlásenie prezidenta po jeho príchode v pondelok večer agentúra Press Trust of India.
"Účelom mojej návštevy je posilniť priateľstvo, zvýšiť vzájomnú dôveru, rozšíriť spoluprácu a určiť budúce smerovanie," povedal Chu na uvítacej ceremónii usporiadanej jeho indickým partnerom Abdulom Kalamom. "Teším sa na diskusie s indickými lídrami o bilaterálnych otázkach a o otázkach spoločného záujmu, ktoré pôjdu do hĺbky."
Chuova návšteva je prvou cestou čínskeho lídra do Indie od návštevy jeho predchodcu Ťianga Ce-mina v roku 1996. Chu sa má v utorok stretnúť aj s indickým premiérom Manmohanom Singhom. Predstavitelia obidvoch krajín by mali taktiež podpísať dohodu o budúcich investíciách. Obchod medzi ekonomickými rivalmi v poslednom období rýchlo rastie a a tento rok dosiahne 20 miliárd dolárov, čo je nárast o 37,5 percenta v porovnaní s rokom 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:35