StoryEditor

Zamietnutie väzňov z Guantánama odvolať sa je šokujúce

21.02.2007, 06:35
Autor:
SITASITA

Organizácia zaoberajúca sa ochranou ľudských práv Amnesty International (AI) kritizovala v utorok zamietavé rozhodnutie odvolacieho súdu Spojených štátov amerických v súvislosti s možnosťou väzňov v Guantánamo Bay odvolať sa proti svojmu zadržaniu v rámci amerického právneho systému. AI vyjadrila hlbokú ľútosť nad tým, že americké federálne súdy nie sú kompetentné pojednávať o odvolaní proti nezákonnému zadržiavaniu takzvaných nepriateľských bojovníkov na americkej vojenskej základni na Kube.
Právo všetkých väzňov napadnúť zákonnosť ich zadržiavania patrí medzí základné zásady medzinárodného práva, uviedol americký bádateľ Rob Freer z AI. Podľa neho je odopretie základnej ochrany proti svojvoľnému zadržaniu, tajnému väzneniu, mučeniu a zlého zaobchádzania v legislatíve štátu alebo rozhodnutím sudcu šokujúce a nesmie sa ignorovať.
AI uviedla, že v zajateckom tábore USA v Gauntánamo Bay sa v súčasnosti nachádza takmer 400 zahraničných občanov podozrivých z terorizmu, pričom niektorí z nich sú zadržiavaní už viac ako päť rokov. Zatiaľ ani jeden prípad zadržania nebol súdne prešetrený. AI zopakovala svoje výhrady, že v prípade všetkých zadržiavaných mužov ide o hrubé porušenie ľudských práv, čo Washington popiera. Podľa AI majú byť zajatci v Guantáname buď obžalovaní z konkrétnych trestných činov a predvedení pred súd alebo ich treba prepustiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:18