StoryEditor

Šéf MAAE víta dohodu dosiahnutú na rokovaniach o jadrovom programe KĽDR

19.09.2005, 16:45
Autor:
TASRTASR

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mohamed El Baradei dnes privítal rozhodnutie Severnej Kórey zastaviť vyvíjanie jadrových zbraní a povoliť na svojom území medzinárodné inšpekcie.
V tejto súvislosti vyjadril nádej, že jeho experti budú môcť vziať Pchjongjang za slovo a pokiaľ možno čo najskôr začať svoju činnosť.
"Čím skôr sa vrátime, tým lepšie," povedal vo svojej prvej reakcii na dohodu dosiahnutú medzi komunistickou Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a ďalšími piatimi štátmi v Pekingu.
Počas dnešných rozhovorov delegáti jednohlasne schválili spoločné komuniké, podľa ktorého sa Pchjongjang výmenou za bezpečnostné garancie, ako aj dodávky ropy a energie dočasne zriekne všetkých svojich jadrových programov.
Severná Kórea sa pripojí k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a bude môcť obnoviť svoj jadrový program na nevojenské ciele v tom prípade, ak si získa dôveru medzinárodného spoločenstva.
Ako pred novinármi vo Viedni v zjavnej narážke na Irán konštatoval El Baradei, dosiahnutie dohody vo vyjednávaní s Pchjongjangom dokazuje, že prostredníctvom dialógu je možné prelomiť mŕtvy bod v akýchkoľvek jadrových rokovaniach vo svete.
Zlom v rozhovoroch v Pekingu opatrne privítali susedia komunistickej KĽDR. Južná Kórea konštatovala, že dohoda posilní mier v tejto časti Ázie. Japonsko však upozornilo, že dosiahnuť odzbrojenie Severnej Kórey bude ešte stále náročnou úlohou.
Hlavný americký vyjednávač Christopher Hill označil výsledok štvrtého kola rozhovorov za "dobrú dohodu pre všetky zúčastnené strany". Na druhej strane však zostáva opatrný a poznamenal, že až nadchádzajúce dni a týždne ukážu, aké reálne výsledky táto dohoda prinesie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 03:51