StoryEditor

Situácia v Naľčiku sa ďalej stabilizovala

14.10.2005, 12:31
Autor:
TASRTASR

Situácia v metropole kabardsko-balkarskej republiky na juhu Ruskej federácie v Naľčiku sa dnes ráno ďalej stabilizovala, keď ruské ozbrojené sily v dedine Čegen zastrelili pravdepodobne posledných 15 čečenských ozbrojených militantov, ktorí sa tu ukryli po úteku z mesta.
Predtým príslušníci ruskej armády a špeciálnych jednotiek zlikvidovali na dvoch miestach v Naľčiku dovedna 11 útočníkov. Prvá skupina sa zabarikádovala na policajnej stanici a druhá v obchode so suvenírmi, informoval dnes jeden z hovorcov ruských bezpečnostných síl.
Podľa jeho informácií si dvojdňový útok moslimských separatistov vyžiadal približne 130 obetí. Pri prestrelkách a útokoch zahynulo dovedna 87 rebelov, 20 ruských policajtov a 24 civilistov. Podľa agentúrnych zdrojov je ďalších približne 100 zranených osôb hospitalizovaných.
Ruská polícia dnes zverejnila aj podrobnosti oslobodzovacej akcie rukojemníkov a spomínané dva útoky. Zatiaľ za neznámych okolností sa pokúšala skupina ôsmich rebelov uniknúť z policajnej stanice a mesta mikrobusom. Skupina mala vo svojej moci päť rukojemníkov. Nie je jasné či sa rukojemníci nachádzali v mikrobuse, alebo zostali na policajnej stanici.
Po nehode vozidla, ktoré narazilo do stromu ruskí policajti spustili paľbu a usmrtili všetkých radikálov. Napokon približne hodinu nato zaútočili príslušníci ruskej špeciálnej jednotky na obchod so suvenírmi, kde sa nachádzali poslední traja útočníci. Tí mali vo svojej moci dvoch-troch rukojemníkov, podľa niektorých zdrojov to boli ženy. S pancierovým vozidlom sa podarilo cez steny ruským policajtom vniknúť do obchodu. Pri následnej prestrelke zahynuli všetci traja čečenskí radikáli. Nie je známy stav rukojemníkov.
Na Naľčik vo štvrtok ráno zaútočilo komando, ktoré malo okolo 300 členov. Predpokladá sa, že militanti patrili k podzemnému hnutiu zvanému Kabardsko-balkarský jarmuk (islamistická brigáda).
Počas štvrtka sa v rôznych častiach mesta odohrávali prestrelky medzi útočníkmi a poriadkovými jednotkami. Útočníci obsadili niekoľko budov.
Podvečer mesto obkľúčili vojská ministerstva vnútra a obrany. Keďže sa predpokladalo, že členovia komanda sa pokúsia ujsť z Naľčiku do okolitých hôr, vojaci prehľadávali všetky autá opúšťajúce metropolu kaukazskej republiky.
Situácia v meste bola počas noci pokojná. podľa internetového servera gazeta.ru sa do oblasti presunulo 1500 vojakov armády a 500 príslušníkov zásahových jednotiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:11