StoryEditor

Abbás a Mišál sa stretli pred summitom v Mekke

07.02.2007, 07:43
Autor:
SITASITA

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a politický vodca hnutia Hamas Chálid Mišál sa stretli v utorok večer v saudskom meste Džidda, aby položili základy krízového summitu zameraného na ukončenie mocenského boja, ktorý sa začne v stredu v Mekke. Ich krátke stretnutie nasledovalo po separátnych schôdzkach so saudským kráľom Abdulláhom, pod záštitou ktorého sa summit koná. Podľa oficiálneho palestínskeho zdroja sa má začať v stredu krátko popoludní.
Abbás, ktorý pricestoval do Džiddy ako prvý, šiel priamo na stretnutie s monarchom, ktorý pozval súperiacich lídrov do kráľovstva, aby ukončili vzájomné spory. Mišál a premiér Hamasu Ismáíl Haníja pricestovali krátko potom a neskôr sa takisto stretli s Abdulláhom. Summit v Mekke má prekonať hlboké rozpory medzi súperiacimi stranami o podiel na moci, vláde národnej jednoty a vo vzťahoch s Izraelom. Kráľ vyjadril želanie, aby rokovania viedli k vyriešeniu medzipalestínskych bojov.
Krehké prímerie medzi Fatahom a Hamasom v Pásme Gaza narušil incident, keď v meste Gaza zastrelili člena Brigád Ezzedín al-Kassám, ozbrojeného krídla Hamasu. Podľa bezpečnostných síl zahynul, keď neznámi ozbrojenci spustili paľbu na jeho auto. Útok je vážnym úderom prímeriu, na ktorom sa v piatok minulý týždeň dohodli súperiace palestínske frakcie. Okolo sto ľudí zahynulo od začiatku politických hádok, ktoré sa preniesli do ulíc a viedli v decembri k vzájomným útokom. Ide o najhoršie frakčné boje od nástupu Hamasu k moci začiatkom minulého roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:39