StoryEditor

Polícia absolútne zlyháva, tvrdia izraelskí aktivisti

11.09.2006, 14:16
Autor:
SITASITA
Prevažná väčšina izraelských prípadov vyšetrovania násilných aktivít židovských osadníkov voči Palestínčanom žijúcim na Západnom brehu Jordánu sa v roku 2005 skončila nezdarom.

Prevažná väčšina izraelských prípadov vyšetrovania násilných aktivít židovských osadníkov voči Palestínčanom žijúcim na Západnom brehu Jordánu sa v roku 2005 skončila nezdarom, informovala v pondelkovej správe izraelská organizácia zaoberajúca sa ochranou ľudských práv.
Podľa správy organizácie Ješ Din, ktorá monitoruje dodržiavanie zákonov na okupovaných palestínskych územiach, "90 percent obvinení, ktoré boli vznesené, sa skončilo tým, že vyšetrovací spis bol uzavretý, alebo sa žaloby stratili".
Palestínčania na Západnom brehu sú často vystavení násilnostiam zo strany extrémne pravicových židovských osadníkov, ktoré viedli k niekoľkým obetiam, poškodeniam majetku a ničeniu olivových hájov. V roku 2005 organizácia zaznamenala najmenej 522 samostatných incidentov zneužívania Palestínčanov izraelskými civilistami. Polícia však medzi januárom a novembrom 2005 otvorila iba 299 prípadov vyšetrovania. Pri dvoch incidentoch zahynulo päť Palestínčanov a v 89 prípadoch boli hlásené zranenia jednej alebo viacerých osôb. 86 percent obvinení z priestupkov, 100 percent obvinení z útokov na majetok a 79 percent obvinení z prepadnutia bolo uzavretých bez vznesenia obžaloby, uvádza sa v správe. Správa tiež tvrdí, že polícia "absolútne zlyhala" aj pri vyšetrovaní útokov Palestínčanov voči izraelským civilistom, ktoré ohrozujú ich životy a majetok.
Izrael okupuje väčšinu území Západného brehu od roku 1967. Zatiaľ čo 200 tisíc Izraelčanov žijúcich na Západnom brehu má plnú slobodu pohybu v oblasti, pohyb Palestínčanov je pravidelne obmedzovaný cestnými zátarasami a stanovišťami armády. Armáda na správu reagovala slovami: "Na vyšetrovanie s cieľom predchádzať treniciam medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi bolo vynaložené veľké úsilie, či už rozšírením nasadenia IDF (armády) alebo prostredníctvom podpory riešenia sporov o hranice." Polícia zase uviedla, že zložité podmienky na Západnom brehu "komplikujú vyšetrovacie aktivity".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 21:26