StoryEditor

Blair ocenil politické vedenie Sinn Féin

08.01.2007, 08:25
Autor:
SITASITA

Britský premiér Tony Blair ocenil postoj politického vedenia katolíckej strany Sinn Féin, ktoré vyjadrilo pripravenosť na rozhovory o deľbe moci v Severnom Írsku. Pre pondelňajšie vydanie írskeho denníka The Times Blair uviedol, že strana Sinn Féin prejavila jeden z najpozoruhodnejších príkladov vodcovstva, s akým sa v modernej politike stretol. "Je to historická záležitosť, ktorá je reálna," citovala výseky z Blairovho listu írska tlačová agentúra Press Association. Blairove vyjadrenia prichádzajú štyri dni potom, čo pohrozil odkladom volieb v Severnom Írsku, ak katolíci a protestanti neurovnajú spory týkajúce sa polície. Najväčšou prekážkou obnovenia výkonnej moci je odmietavý postoj Sinn Féin - politického krídla Írskej republikánskej armády (IRA) k Policajnej službe Severného Írska (PSNI).
Londýn a Dublin určili 26. marec za konečný termín na obnovenie rozdelenia moci medzi väčšinových protestantov, uprednostňujúcich vzťahy s Britániou, a katolíkov, prevažne podporujúcich zväzok s Írskou republikou. Inak sa okno príležitosti zatvorí a provincia bude riadená z Londýna. Prísľub vlastného riadenia patrí k hlavným bodom historickej Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Dohoda ukončila tridsať rokov nepokojov, počas ktorých zahynulo viac ako 3500 ľudí, mnohí rukou IRA. Prenesená vláda však bola zrušená v októbri 2002 po obvineniach, že IRA má špionážnu sieť v belfastskom sídle administratívy Stortmonte a Severné Írsko je odvtedy opäť pod priamym riadením z Londýna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:52