StoryEditor

Morales daroval Riceovej charango s listami koky

13.03.2006, 08:52

Nový bolívijský prezident Evo Morales, ktorý zvíťazil vo voľbách najmä vďaka ostrej kritike Spojených štátov, sa v sobotu stretol so šéfkou americkej diplomacie Condoleezzou Riceovou. Obaja sa zúčastnili na inaugurácii novej čílskej prezidentky v čílskom prístavnom meste Valparaiso.
Bolívijskí aj americkí predstavitelia po stretnutí zhodne tvrdili, že Riceová sa s Moralesom zhovárala najmä o boji proti drogám. To je pritom kľúčový bod sporu medzi oboma krajinami: Morales je bývalým pestovateľom koky, z ktorej sa dá vyrábať kokaín, a jeho vláda aj naďalej verejne podporuje pestovanie tejto plodiny. Morales údajne Riceovej povedal, že jeho politika je "žiaden kokaín, ale nie žiadna koka".
Za drobnú provokáciu označujú americkí diplomati aj dar, ktorý Morales Riceovej podaroval: Malý tradičný bolívijský strunový nástroj charango, ozdobený listami koky. Riceová si na ňom síce pred kamerami zabrnkala, podľa agentúry AP však dar ozdobený listami koky nebude môcť do Spojených štátov legálne doviezť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:55