StoryEditor

Rusko: Lugovoja do Británie nevydáme, tvrdí prokuratúra

27.01.2007, 15:40
Autor:
SITASITA

Rusko v žiadnom prípade nevydá podnikateľa a bývalého dôstojníka sovietskej tajnej služby KGB Andreja Lugovoja do Veľkej Británie, kde ho vyšetrovatelia údajne vinia z vraždy ďalšieho bývalého sovietskeho a ruského agenta Alexandra Litvinenka. V sobotu to s odvolaním na ruskú generálnu prokuratúru napísali v denníku Rossijskaja Gazeta.
Litvinenko zomrel v londýnskej nemocnici na následky otravy rádioaktívnou látkou a pred smrťou obvinil zo zosnovania svojho zabitia ruského prezidenta Vladimira Putina.
Podľa piatkového vydania britského denníka Guardian by mohli Rusi Lugovoja vydať do Británie výmenou za vydanie ruského magnáta Borisa Berezovského, ktorý žije v britskom exile, do Ruska. Ruská generálna prokuratúra však tvrdí, že o ničom podobnom sa neuvažuje. Vydanie občana Ruskej federácie do zahraničia by dokonca odporovalo ruskej ústave, uvádza sa v stanovisku prokuratúry.
"Vydanie Berezovského Rusko požaduje už dlho. Ale len ako vydanie, nie výmenu. Lugovoj, keďže je ruským občanom, podľa ruskej ústavy ani nemôže byť vydaný na stíhanie do cudzej krajiny," píše Rossijskaja Gazeta.
Litvinenko zomrel koncom novembra v londýnskej nemocnici na následky otravy polóniom-210. Zo zosnovania svojej smrti obvinil Putina a svojho bývalého zamestnávateľa, tajnú službu FSB. Litvinenko patril k najhlasnejším kritikom prezidenta Putina a ruskú tajnú službu obviňoval okrem iného aj z toho, že stála za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a spustila krvavú ofenzívu v Čečensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:53