StoryEditor

Kongo oficiálne eviduje 53 obetí cholery

04.02.2007, 17:10
Autor:
SITASITA

Najmenej 53 ľudí zomrelo v Konžskej republike na choleru od polovice novembra. Vyplýva to z oficiálnych údajov zverejnených v nedeľu. Podľa miestnych úradov v ohnisku ochorenia na juhu krajiny však skutočný počet obetí ochorenia môže byť oveľa vyšší. Väčšina obetí je z južného obchodného centra Pointe Noire, kde sa podľa zástupcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Nafa Faoumatu Traoreho nákaza rozšírila znečistenou vodou v mestskom vodnom systéme po silných dažďoch.
Podľa vládnej expertnej skupiny a WHO bolo niekoľko smrteľných prípadov aj v hlavnom meste Brazzaville, podľa všetkého však išlo o ľudí, ktorí boli predtým v Pointe Noire. V meste evidujú od polovice novembra viac ako 2800 prípadov ochorenia.
Starosta mesta Roland Bouity Viodo uviedol, že veľa obetí cholery sa nemuselo objaviť v štatistikách, pretože tá zahrňuje len prípady nahlásené v zdravotníckych centrách. Ako dodal, v hlavnej mestskej márnici zaznamenali v posledných mesiacoch prudký nárast úmrtí - v decembri 650 a 732 v januári oproti bežnému počtu 400 až 450 tiel. "Myslíme si, že za väčšinou tohto nárastu je cholera. Mnohí z chorých zomreli doma a ich telá poslali priamo do márnice," uviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 07:48