StoryEditor

Irackí šiiti obviňujú z dnešnej tragédie islamských militantov

31.08.2005, 16:13
Autor:
TASRTASR

Dvaja vysokí predstavitelia irackých šiitov obvinili islamských militantov a prívržencov bývalého režimu Saddáma Husajna za dnešnú tragédiu v Bagdade, pri ktorej prišlo o život takmer 650 ľudí.
Šiitskí pútnici, pripomínajúci si výročie smrti imáma Músu al-Kazíma, sa v panike vrhli z mosta do rieky Tigris, keď sa dopočuli, že uprostred davu sa chystá odpáliť samovražedný útočník. K tragédii došlo na moste al-Ajma v starobylej bagdadskej štvrti Kázimíja, kde sa pri panickom zoskoku pútnikov zrútilo zábradlie.
Podľa najnovších informácií irackého ministerstva vnútra stúpol počet obetí na 648 mŕtvych a 322 zranených. Obete sa buď utopili alebo ich udupal dav. Väčšinu tvoria ženy a deti.
"Za to, čo sa stalo, sú zodpovední teroristi, saddámisti a radikálni extrémisti," vyhlásil Ammar al Hakim, líder Najvyššej rady islamskej revolúcie v Iraku (SCIRI), najväčšej šiitskej politickej strany v krajine.
K obvineniu sa pridal aj Abdul Hádí al-Daradží, hovorca radikálneho šiitského duchovného Muktadu as-Sadra, ktorý uviedol, že do davu tisícov pútnikov rozšírili chýry o prítomnosti samovražedného útočníka v dave práve militanti. Rýchlo sa šíriaci chýr bol príčinou paniky, v dôsledku ktorej šiiti poskákali z mosta do rieky.
Iracký premiér Ibrahím al-Džafárí vyhlásil za obete dnešnej tragédie v Iraku trojdňový smútok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:10