StoryEditor

KĽDR obviňuje USA z hatenia mierových rokovaní

31.10.2005, 13:35
Autor:
TASRTASR
Severná Kórea dnes vyhlásila, že Spojené štáty tento mesiac vykonali nad jej výsostným územím najmenej 180 špionážnych letov s cieľom získať fotografické snímky z oblasti okolo opevnenej tzv. demilitarizovanej zóny.

Severná Kórea dnes vyhlásila, že Spojené štáty tento mesiac vykonali nad jej výsostným územím najmenej 180 špionážnych letov. Tieto vzdušné misie podľa KĽDR podkopávajú šance na vypracovanie definitívneho komuniké, ktoré by malo vzísť z rokovaní o jadrovom programe Pchjongjangu.
Severná Kórea, ktorá tvrdí, že vlastní jadrové zbrane, pravidelne obviňuje USA, že jej špionážne lietadlá - ako napríklad U2 - prelietavajú nad jej územím s cieľom získať fotografické snímky z oblasti okolo opevnenej tzv. demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.
Severná Kórea minulý týždeň oznámila, že sa zúčastní na piatom kole šesťstranných rokovaní o jej spornom jadrovom programe, ktoré by sa na základe septembrovej dohody malo uskutočniť začiatkom novembra.
Počas posledného kola šesťstranných rokovaní v Pekingu 19. septembra dosiahli delegáti dohodu, v ktorej sa Severná Kórea zaviazala vzdať všetkých zbrojných jadrových programov výmenou za ekonomické a bezpečnostné garancie.
Na šesťstranných rokovaniach o jadrovom programe Pchjongjangu sa zúčastňujú zástupcovia Číny, KĽDR, Kórejskej republiky, USA, Ruskej federácie a Japonska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:05