StoryEditor

Srbsko: Nanútené riešenie štatútu Kosova by bolo veľkou chybou

28.05.2007, 17:04
Autor:
SITASITA

Belehrad je proti nanútenému riešeniu štatútu Kosova a namiesto toho dúfa, že rokovania budú pokračovať a podarí sa nájsť v tejto otázke kompromis. V pondelok to povedal srbský minister zahraničia. "Srbsko dúfa v pokračovanie rokovaní. Veríme, že stále existuje šanca na dosiahnutie kompromisu," povedal srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič po stretnutí s bosnianskym partnerom Svenom Alkalajom.
"Nanútené riešenie by bolo chybné pre región, pre Srbsko a pre Kosovo," povedal srbský minister. "Akékoľvek riešenie, ktoré nebude výsledkom kompromisu, by mohlo byť krátkodobým riešením, no zdrojom dlhodobej nestability," varoval Jeremič počas svojej prvej zahraničnej návštevy od vytvorenia novej srbskej vlády 15. mája. Akékoľvek nanútené riešenie kosovského problému by "nás prenieslo späť ... do obdobia, na ktoré by sme všetci radšej zabudli," povedal minister v narážke na vojnu v bývalej Juhoslávii.
Kosovo je pod správou OSN od roku 1999, no formálne je stále súčasťou Srbska. Srbská vláda poslala minulý týždeň list generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, v ktorom vyslovila požiadavku na obnovenie rokovaní, ktoré skončili vo februári. Západ predstavil v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorou podporil plán OSN udeliť Kosovu "nezávislosť pod medzinárodným dohľadom" tak, ako to navrhol špeciálny splnomocnenec OSN pre Kosovo, bývalý fínsky prezident Marti Ahtisaari.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:50