StoryEditor

Iránsky veľvyslanec tvrdí, že Teherán chce Bagdadu pomáhať

29.01.2007, 09:43
Autor:
SITASITA

Irán plánuje rozšíriť ekonomické a vojenské kontakty s Irakom vrátane ponuky na výcvik irackých ozbrojených síl a otvorenie pobočky iránskej štátnej banky v Bagdade. Informuje o tom pondelkové vydanie amerického denníka New York Times. Iránsky veľvyslanec v Iraku Hasan Kazímí Kómi v rozhovore pre denník povedal, že jeho krajina je pripravená ponúknuť výcvik, výstroj a poradcov pre iracké vládne sily. Veľvyslanec zároveň prvýkrát pripustil, že dvaja Iránci, ktorých Američania v Iraku zajali 21. decembra a o deväť dní neskôr prepustili, boli predstavitelia bezpečnosti. "Pracovali v bezpečnostnom sektore islamskej republiky," citoval denník veľvyslanca, ktorý však dodal, že títo Iránci boli v krajine na konzultácie s irackou vládou. V Iraku boli preto, že "obe krajiny sa dohodli na riešení bezpečnostných problémov" a "išli na schôdzku s irackou stranou", povedal Kómi.
Denník Washington Post minulý týždeň informoval o tom, že americkí vojaci dostali oprávnenie zajať alebo zabiť iránskych agentov, na ktorých natrafia v Iraku. Týka sa to príslušníkov iránskych Revolučných gárd a špiónov prichytených v Iraku, ale nie iránskych civilistov alebo diplomatov, uviedol denník. Ide o "súčasť novej stratégie na oslabenie vplyvu Teheránu na Blízkom východe a na donútenie Iránu, aby sa vzdal svojho jadrového programu".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:07