StoryEditor

V Lotyšsku zakázali v školách Coca-Colu, Pepsi a sladkosti

23.08.2006, 08:14
Autor:
SITASITA

V Lotyšsku zakázali v školách predaj potravín a nápojov považovaných za nezdravé, vrátane malinoviek vyrábaných Coca-Colou a Pepsi-Colou. Ako uviedla vláda, zákaz sa týka všetkých výrobkov obsahujúcich umelé potravinové farbivo, ochucovadlá, sladidlo a kofeín. Namiesto sladkostí, malinoviek, smažených lupienkov a žuvačiek si žiaci budú môcť v školských bufetoch kúpiť nesolené arašidy, sušené ovocie, celozrnné pečivo, ovsené koláčiky, minerálnu vodu a nesladené džúsy.
Ministerstvo zdravotníctva v tejto súvislosti vo vyhlásení uviedlo, že "umelé farbivá a ochucovadlá môžu viesť k alergických reakciám a mladý organizmus je oveľa citlivejší na chemikálie." Ako dodalo, každý členský štát Európskej únie má možnosť zakázať alebo obmedziť predaj potravín obsahujúcich isté umelé súčasti. Lotyšsko je členom únie od roku 2004.
V júli bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová v liste lotyšskú prezidentku Vairu Vike-Freibergovú požiadala, aby Coca-Colu v školách nezakazovali. Albrightová je riaditeľkou spoločnosti Albright Group LLC, ktorá sa zaoberá aj sprostredkovaním dohôd s vládami a podnikateľmi ako aj budovaním strategických vzťahov s názorovými lídrami. Coca-Cola je jedným z klientov spoločnosti. Zákaz, ktorý schválila lotyšská vláda, nevyžaduje schválenie v parlamente a do platnosti vstúpi 1. novembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:20