StoryEditor

Čínsky prezident sa nestretne počas summitu APEC s japonským premiérom

15.11.2005, 13:16
Autor:
TASRTASR

Čínsky prezident Chu Ťin-tchao sa počas summitu Fóra pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Južnej Kórei nestretne s japonským premiérom Džuničirom Koizumim. Informovalo o tom dnes čínske ministerstvo zahraničných vecí.
"Žiadne plány v tomto zmysle nie sú," reagoval hovorca čínskeho rezortu diplomacie na otázku, či dôjde k schôdzke oboch lídrov tento týždeň v rámci summitu APEC v Pusane. "Domnievame sa, že atmosféra a podmienky na stretnutie ešte nedozreli."
Hovorca zároveň uviedol, že nemá informácie, že by sa so svojím japonským partnerom počas podujatia stretol čínsky minister zahraničných vecí Li Čao-singom.
Koizumiho októbrová návšteva kontroverznej vojnovej svätyne, ktorú Čína považuje za symbol japonskej agresie, vyvolala nesúhlas Pekingu aj Soulu.
Japonská snaha o kreslo stáleho člena bezpečnostnej rady OSN a schválenie japonskej učebnice, ktorá podľa kritikov zľahčuje japonské vojnové zločiny z obdobia druhej svetovej vojny, vyvolali v apríli v Číne sériu násilných protijaponských protestov.
V stredu sa na summite APEC v Pusane, kde by malo 21 členských štátov podporiť globálne rozhovory o voľnom obchode, zúčastní v rámci turné po krajinách Ďalekého východu aj americký prezident George W. Bush.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:00