StoryEditor

WHO upresnila údaje o obetiach epidémie vírusu Marburg

14.07.2005, 18:14
Autor:
TASRTASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spresnila dnes počet obetí hemoragickej horúčky Marburg v Angole na 312 mŕtvych z 351 nakazených.
Po analýze laboratórnych vzoriek a vyhodnotení získaných informácii boli pôvodné čísla 356 mŕtvych zo 422 nakazených znížené.
Organizácia získala realistickejšie údaje o epidémii, spôsobenej vírusom príbuzným Ebole, dôkladným monitorovaním situácie priamo v teréne.
"Náš tím sústreďuje správy a vyšetruje všetky potenciálne prípady nákazy," vyhlásil hovorca WHO Dick Thompson. Pracovníci organizácie majú tiež pod dohľadom obyvateľov, ktorí sa mohli dostať do kontaktu z nakazenými osobami.
Zriedkavá horúčka sa prenáša telesnými tekutinami: krvou, potom, slinami a slzami. Väčšina postihnutých zomrie počas niekoľkých dní na intenzívne krvácanie. Proti horúčke zatiaľ neexistuje účinná očkovacia látka ani lieky.
Experti uvádzajú, že mnoho ľudí sa nakazilo pri snahe poskytnúť poslednú opateru svojim zomierajúcim, ako aj pri dodržiavaní miestnych tradícii, ktoré požadujú umývanie a bozkávanie tiel zosnulých.
Epicentrum zatiaľ najhoršej epidémie, ktorá sa začala už vlani, bolo v severoangolskej provincii Uige, asi 300 kilometrov od hlavného mesta Luandy.
Slovenské veľvyslanectvo v juhoafrickej Pretórii už začiatkom apríla upozornilo slovenských občanov, aby necestovali do postihnutých oblastí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:09