StoryEditor

Šéf japonskej diplomacie označil Čínu za vážnu hrozbu

22.12.2005, 11:47
Autor:
TASRTASR

Za "vážnu hrozbu" označil Čínu a jej vojenský rozpočet japonský minister zahraničných vecí Taro Aso. Miliardová Čína podľa neho disponuje jadrovými zbraňami, jej vojenské výdavky za posledných 12 rokov ustavične rastú a nie je zrejmé, k čomu ich chce použiť.
Čína by však nepredstavovala hrozbu, ak by bol zreteľne jasný obsah jej vojenských výdavkov, dodal šéf japonskej diplomacie. Jeho rezort neskôr doplnil, že čínske vojenské výdavky rastú nepretržite už 17 rokov.
Peking jeho výrok označil za nezodpovedný a ničím nepodložený. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že je vrcholne nezodpovedné, aby sa japonský minister zahraničných vecí uchyľoval k takýmto vyjadreniam. "Skutočne by sme radi poznali jeho pravý motív v tejto dobe narastajúcej a nepodloženej ´čínskej hrozby´," dodal čínsky rezort.
Dlho napäté vzťahy medzi Tokiom a Pekingom nabrali na intenzite počas tohtoročných sporov, súvisiacich s japonskej inváziou a okupáciou častí čínskeho územia začiatkom 20. storočia. Obe krajiny súčasne vedú spor o prírodné morské zdroje ako aj v otázke výkladu histórie na japonských školách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:28