StoryEditor

Olmert: Izrael je pripravený rokovať o arabskom mierovom pláne

15.04.2007, 15:41
Autor:
SITASITA

Izraelský premiér Ehud Olmert v nedeľu vyhlásil, že židovský štát je pripravený na rozhovory s arabskými krajinami o oživenom mierovom pláne pre Blízky východ. "Sme pripravení viesť rozhovory s akoukoľvek kombináciou arabských štátov o ich ideách a rád by som si vypočul ich názory na saudskoarabskú iniciatívu," povedal Olmert na začiatku pravidelnej schôdze izraelského kabinetu v Jeruzaleme. "Dúfam, že bude príležitosť pre takéto stretnutia," dodal.
Na marcovom summite Ligy arabských štátov v Rijáde sa arabskí lídri dohodli na oživení mierového plánu z roku 2002, ktorý Izraelu ponúka normalizáciu vzájomných vzťahov výmenou za stiahnutie Izraela z okupovaných území, ktoré židovský štát obsadil v roku 1967. Plán ďalej predpokladá vytvorenie palestínskeho štátu a návrat palestínskych utečencov. Izrael návrh v roku 2002 odmietol, v posledných týždňoch však pripustil, že by mohol slúžiť ako základ pre rokovania pod podmienkou zmien v časti o utečencoch, čo Palestínčania a arabské štáty odmietajú. Saudskoarabskou iniciatívou sa majú v stredu zaoberať ministri zahraničných vecí 12 arabských štátov, ktorí sa stretnú v Káhire.
Olmert má v nedeľu popoludní uskutočniť prvé z pravidelných stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom podľa dohody dosiahnutej počas marcovej návštevy americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej. Témou rozhovorov v Jeruzaleme podľa izraelského premiéra nebude konečná mierová dohoda s Palestínčanmi, ale "možnosť presadzovať riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vytvorením palestínskeho štátu". Lídri sa majú venovať "legislatívnej správe a bezpečnostnými orgánmi Palestínskej samosprávy", ale aj možnej výmene palestínskych väzňov za izraelského vojaka, ktorého v júni uniesli palestínski militanti. Ministerka zahraničia USA počas poslednej návštevy Blízkeho východu oznámila, že Olmert a Abbás sa budú stretávať každé dva týždne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:13