StoryEditor

Talabání: Irak nestanoví časový rozvrh pre odsun amerických vojakov

14.09.2005, 09:01
Autor:
TASRTASR

Iracký prezident Džalál Talabání dnes počas návštevy vo Washingtone uviedol, že jeho krajina nestanoví presný časový rozvrh pre odsun amerických vojakov.
Podľa Talabáního by stanovenie časového rozvrhu pomohlo teroristom, povzbudilo by ich a nadobudli by pocit, že dokázali poraziť superveľmoc a iracké obyvateľstvo.
Ešte predtým, v dnes zverejnenom interview pre noviny Washington Post, však Talabání konštatoval, že USA by už do konca tohto roka mohli stiahnuť z Iraku až okolo 50.000 vojakov.
"Dúfame, že do konca roku 2006 budú naše bezpečnostné sily na takej úrovni, že budú môcť prevziať zodpovednosť (nad situáciou v krajine) od mnohých amerických vojakov po plnej dohode s Američanmi," uviedol iracký líder.
"Nechceme podniknúť nič bez dohody s Američanmi, pretože nechceme vyslať teroristom signál, že naša vôľa poraziť ich ochabla," povedal Talabání.
Americký prezident George W. Bush na spoločnej tlačovej konferencii s Talabáním vo Washingtone opäť poukázal na súvislosť medzi irackými povstalcami a teroristami, ktorí zaútočili na USA 11. septembra 2001.
"Vrahovia v Iraku sú stúpencami rovnakej ideológie ako tí, čo pred štyrmi rokmi napadli Ameriku," vyhlásil šéf Bieleho domu.
Talabání sa vyjadril pochvalne na adresu svojho amerického kolegu a obyvateľov Spojených štátov. Busha označil za "vizionára" a "veľkého vodcu" a poďakoval USA za ich šľachetnosť a za obete, ktoré v Iraku priniesli.
Bush a Talabání sa tiež zmienili o Sýrii a konštatovali, že táto blízkovýchodná krajina by mohla urobiť viac pre lepšie stráženie svojich hraníc s Irakom.
"Sýrska vláda môže urobiť oveľa viac pre to, aby zastavila prílev zahraničných bojovníkov do Iraku," povedal Bush a predpovedal, že Sýria bude čoraz izolovanejšou.
1 sla pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 22:52