StoryEditor

Tureckí poslanci sa pobili na rokovaní o novele ústavy

28.05.2007, 14:56
Autor:
SITASITA

Tureckí poslanci sa v pondelok pobili. Stalo sa tak počas parlamentnej debaty o vládnom návrhu na zmenu ústavy, na základe ktorej by sa voľby prezidenta preniesli z parlamentu do volebných miestností. Poslanci sekulárnej opozície a ich kolegovia z vlády, ktorá má islamské korene, si vymenili pár úderov počas bitky, ktorá vypukla po tom, čo jeden poslanec vyslovil silnú kritiku na adresu prezidenta, čo sa podľa opozície rovnalo hanobeniu hlavy štátu. Zasadanie parlamentu potom na chvíľu prerušili. Do potýčky, ktorá trvala pár minút, sa zapojil asi tucet poslancov.
Parlament o novele rokuje po druhýkrát, pretože dosluhujúci prezident Ahmet Necdet Sezer odmietol zákon podpísať s odôvodnením, že je v rozpore s parlamentným systémom a v krajine mohol by spôsobiť nestabilitu. Druhé a záverečné čítanie sa uskutoční vo štvrtok.
Vláda tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana by chcela uskutočniť parlamentné voľby a voľby novej hlavy štátu naraz 22. júla. Ak poslanci novelu schvália aj po druhýkrát, prezident ju nebude môcť vetovať. Môže však o otázke vypísať referendum alebo má možnosť obrátiť sa na Ústavný súd, aby preskúmal, či poslanci dodržali stanovené procedúry. Sezer odmietol novelu podpísať s odôvodnením, že nie je v súlade s demokratickým systémom Turecka, ale aj pre spôsob, akým sa vláda rozhodla novelu prijať. Kritizoval najmä absenciu širšej celospoločenskej debaty.
Premiérova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) navrhla zmenu spôsobu voľby hlavy štátu s cieľom ukončiť politickú krízu, ktorú vyvolali prezidentské voľby s jediným kandidátom. Možnosť, že minister zahraničia Abdullah Gül z vládnej AKP sa stane prezidentom, spustila masové protesty zástancov sekularizmu. Medzi Turkmi sa objavili obavy, že vláda, ktorá má islamské korene, sa odkloní od západného životného štýlu a zvýši sa vplyv islamu na všetky oblasti života.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 13:53