StoryEditor

MDF navrhne zmenu ústavy tak, aby prezidenta volili priamo občania

08.06.2005, 17:39
Autor:
TASRTASR

Maďarské demokratické fórum (MDF) navrhne zmenu ústavy, aby v budúcnosti už v Maďarsku volili prezidenta priamo občania. Informoval o tom dnes v Budapešti predseda frakcie menšej opozičnej strany Károly Herényi.
Udalosti ostatných dní naštrbili podľa jeho slov inštitút hlavy štátu aj inštitút predsedu parlamentu. "Maďarská politická elita nie je zrelá na to, aby volila prezidenta. Dozrel čas, aby priamo ľud volil hlavu štátu," dodal Herényi na margo ťahov, ktoré sa okolo volieb udiali.
Podľa MDF sa nevyplatí čakať so zmenou ústavy do príprav na ďalšiu voľbu prezidenta, rokovania parlamentných strán treba začať podľa Herényiho čo najskôr.
Zvolením Lászlóa Sólyoma, ktorého z politických strán najskôr nominovalo práve MDF - FIDESZ sa pridal až neskôr - sa začalo nové obdobie maďarskej politickej histórie. Ako ďalej poznamenal šéf frakcie demokratického fóra, po prvý raz sa stalo, že pomocou parlamentných strán sa naplnila vôľa občianskej sféry takým spôsobom, že prezidentom sa stal kandidát opozície.
Sólyom v utorok po zvolení pred novinármi vyhlásil, že síce on sám priamu voľbu prezidenta iniciovať nebude, upriamil však pozornosť politických strán na to, aby načúvali hlasu občianskej sféry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 15:08