StoryEditor

RUSKO: Libanonský premiér hľadá u ruského prezidenta podporu

15.12.2006, 08:35
Autor:
SITASITA

Libanonský premiér Fuád Siniora priletel vo štvrtok neskoro v noci do Moskvy, kde má v piatok rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa ruských agentúr Siniora dúfa, že získa Putinovu podporu pre svoju politiku voči Sýrii a jej stúpencom v Libanone.
Libanonský premiér odcestoval do Ruska uprostred hlbokej politickej krízy, ktorú sprevádzajú masové demonštrácie v Bejrúte. Podľa Sinioru vzniknutá kríza je pokusom o štátny prevrat podporovaný Sýriou. Podľa libanonského veľvyslanca v Moskve je cieľom Siniorovej návštevy podať "dôveryhodné" informácie o situácii v Libanone, informovala agentúra RIA Novosti.
Protisýrska vláda libanonského premiéra Fuáda Sinioru od 1. decembra čelí masovým protestom prosýrskej opozície vedenej Hizballáhom. Premiérovi odporcovia požadujú jeho odstúpenie a sformovanie novej vlády národnej jednoty. Libanonská vláda, ktorú v novembri opustilo šesť prosýrskych ministrov, a ktorá má v libanonskom parlamente väčšinu, chce v zákonodarnom zbore presadiť predčasné voľby nového prezidenta, ktorý by vo funkcii vystriedal prosýrskeho Émileho Lahúda. Opozícia však najprv žiada vytvorenie novej vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 03:58