StoryEditor

Uzbekistan dovolil nemeckej armáde zotrvať na svojej leteckej základni

12.12.2005, 16:29
Autor:
TASRTASR

Uzbekistan, ktorý nariadil USA stiahnuť sa z jeho kľúčovej leteckej základne pre ich kritiku májového vládneho zákroku proti demonštrantom v Andižane, dnes oznámil, že privíta zotrvanie jednotiek nemeckej armády vo svojej krajine.
Vo vyhlásení uzbeckého prezidentského tlačového oddelenia sa uvádza, že vláda dospela s Nemeckom k dohode o ďalšej spolupráci ohľadom využívania infraštruktúry letiska Termez po sobotňajších rokovaniach nemeckej delegácie s prezidentom Uzbekistanu Islamom Karimovom.
Budúcnosť 300-člennej nemeckej armády na malom letisku v južnom meste Termez bola neistá od novembra, kedy uzbecká vláda oznámila európskym členom NATO, že im neumožní využívať svoj vzdušný priestor a územie na operácie mierových jednotiek v susednom Afganistane.
Letisko, ktoré nemecká armáda využíva od roku 2001, je dôležitým uzlom pre zásielky humanitárnej pomoci do Afganistanu a zásobovanie tamojších 2000 nemeckých vojakov.
Poslední americkí vojaci opustili základňu Karši-Chanabad uplynulý mesiac po štyroch rokov jej využívania. Uzbecká vláda poskytla USA šesťmesačnú lehotu na odsun po sporoch ohľadom usmrtenia stoviek civilistov počas nepokojov v Andižane.
USA, EÚ, OSN a NATO sa domáhali nezávislého vyšetrovania udalostí v Andižane. Podľa svedkov, vrátane reportéra britskej agentúry Reuters, usmrtili vládne jednotky asi 500 ľudí, medzi ktorými boli ženy aj deti. Uzbecké úrady hovoria o 187 obetiach, z ktorých väčšina patrila k teroristom plateným zo zahraničia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:46