StoryEditor

Francúzske humanitárne skupiny využili asi 40 % darov obetiam tsunami

03.01.2007, 16:48
Autor:
SITASITA

Súkromní darcovia venovali obetiam tragédie spôsobenej vlnami tsunami v Indickom oceáne obrovské finančné dary, z ktorých francúzske humanitárne organizácie využili doteraz len necelých 40 percent. Informoval o tom v stredu francúzsky Audítorský súd. V správe uviedol, že z celkových 323 miliónov eur vyzbieraných za obdobie dvanástich mesiacov po katastrofe v decembri 2004 skupiny využili celkove 38 percent z darovaných prostriedkov. Súd v tejto súvislosti skonštatoval, že takéto nízke využitie nie je vzhľadom na nevídanú štedrosť darcov nezvyčajné.
"Je ťažké to povedať, ale bolo k dispozícii oveľa väčšie množstvo financií, ako bolo treba na pokrytie nevyhnutných potrieb. Organizácie sa preto ocitli pred spoločným problémom - čo s nadbytkom peňazí," uviedol predseda súdu Philippe Seguin. Podľa správy tretinu celkovej francúzskej finančnej zbierky zhromaždil Francúzsky Červený kríž, ale od konca roka 2005 doteraz nedokázal využiť 85 percent prostriedkov.
Francúzsky Červený kríž v tejto súvislosti uviedol, že ušetrenie prostriedkov na dlhodobé projekty bolo zámernou voľbou a radšej volili kvalitu pred unáhlenými rozhodnutiami. Organizácia dnes uvádza, že minula 45,3 milióna eur zo 115,5 milióna, ktoré vyzbierala. Ďalšia organizácia Lekári bez hraníc urobila kontroverzné rozhodnutie a zastavila prijímanie darov, čo zdôvodnila dostatkom financií. Skupina Lekári sveta zvolila iný prístup a fond tsunami rozdelila na využitie aj v rámci iných krízových situácií. Audítori im tento postup vytkli, ale organizácia uviedla, že o smerovaní financií aj do iných oblastí darcov informovala e-mailmi. Správa francúzskych audítorov skúmala obdobie roku 2005, spolu s minulým rokom však francúzske humanitárne skupiny už využili asi polovicu darov pre obete tsunami z roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:47