StoryEditor

Po Fossettovi pátrajú aj užívatelia Google Earth

11.09.2007, 10:28
V nevadskej púšti strateného dobrodruha Steva Fossetta môžu hľadať už i všetci majitelia počítačov s inštalovanou mapou sveta Google Earth.

Google v spolupráci s internetovým obchodom Amazon sprístupnil užívateľom denne aktualizované snímky nevadskej púšte, v ktorej sa stratilo lietadlo pilotované Stevom Fossettom. Cieľom plánovaného trojhodinového letu bola obhliadka terénu a nájdenie vyschnutého jazera, na ktorom by uskutočnil ďalší zo svojich rekordov – dosiahnutie najvyššej rýchlosti na zemskom povrchu.

Užívatelia, ktorí sa chcú zapojiť do pátrania a majú nainštalovaný Google Earth si musia stiahnuť rozšírenie Geo Eye (do aplikácie ho integrujete otvorením v GE) a registrovať sa na stránke Amazonu. Následne môžu prehľadávať určité časti nevadskej púšte a na tejto stránke odpovedať na otázku, či v danej oblasti našli objekt, ktorý približne zodpovedá predpokladanej veľkosti Fossettovho lietadla na satelitných záberoch – t.j. dĺžka cca 21 obrazových bodov (pixelov) a rozpätie krídel 30 pixelov.

 

Pátrania podľa Google a Amazon: Prehliadnite si pozorne v Google Earth plochu vľavo a odpovedzte na otázku, či ste na ňom našli nejaký zvláštny objekt, akým môže byť vľavo znázornené lietadlo, ktoré by zodpovedalo veľkosti lietadla Steva Fossetta.

Steve Fossett je nezvestný od 3. septembra 2007. Intenzívne pátranie pozostáva aj z nasadenia niekoľkých desiatok vrtuľníkov. Plocha nevadskej púšte, na ktorej sa po Fossettovi pátra, však predstavuje 44 tisíc kilometrov štvorcových, čo je takmer rozloha Slovenska. Pátranie je tak veľmi komplikované. Zaujímavosťou je, že záchranári počas pátracej akcie našli v nevadskej púšti šesť vrakov havarovaných lietadiel, o ktorých sa do dnešného dňa nevedelo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:37