StoryEditor

Rozhovory o Kosove zaznamenajú kľúčový posun

04.09.2007, 08:39
Autor:
SITASITA

Kosovskí Srbi a Albánci dosiahnu podľa vysokopostaveného ruského diplomata ešte tento mesiac "kľúčový posun" v rokovaniach o budúcnosti juhosrbskej provincie. Rozhovory sa začnú v New Yorku okamžite po stretnutí Kontaktnej skupiny pre Kosovo, ktorá sa tam zíde 27. septembra, povedal ruský sprostredkovateľ Alexander Botsan-Charčenko pre utorňajšie vydanie ruského denníka Vremja Novosti.
Kosovskí Srbi a Albánci sa stretli minulý týždeň na separátnych rozhovoroch so sprostredkovateľmi Ruska, Európskej Únie a Spojených štátov. Rokovania vo Viedni však nepriniesli v otázke budúcnosti Kosova zásadný posun. Takzvaná kontaktná skupina pre Kosovo nastúpila na scénu potom, čo Rusko ako tradičný spojenec Srbska odmietlo plán kontrolovaného osamostatnenia juhosrbskej provincie z dielne splnomocnenca OSN Marttiho Ahtisaariho. Európska únia, Spojené a kosovskí Albánci plán uvítali, Rusko však pohrozilo jeho zablokovaním v Bezpečnostnej rade (OSN)
Potom, čo letecké útoky NATO ukončili v roku 1999 zásah srbských síl proti albánskym separatistom, sa Kosovo nachádza v správe OSN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:40