StoryEditor

Okolo tritisíc baníkov uviazlo pod zemou v Južnej Afrike

04.10.2007, 08:28
Autor:
SITASITA

Okolo tritisíc baníkov zostalo v stredu uväznených v bani na ťažbu zlata pri juhoafrickom Johannesburgu, kde pravdepodobne prasknuté vodovodné potrubie a zemina spôsobili zával podzemnej šachty. Informovali o tom v stredu večer zamestnanecké odbory. K nešťastiu v bani Elandsrand v Carletonville sa zatiaľ manažment spoločnosti Harmony Gold nevyjadril a nie je známe ani to, v akej hĺbke sa šachta nachádza.
Hovorca Národnej únie zamestnancov baní Lesiba Seshoka uviedol, že kontakt s baníkmi nemajú asi od 10. hodiny ráno (streda 11:00 SELČ). Ako povedal, situácia je zlá, jediný východ zostal zablokovaný zeminou. Podľa jeho slov šachty v baniach na ťažbu zlata v Juhoafrickej republike (JAR) bývajú zvyčajne v hĺbke tritisíc metrov a viac. Odbory sa obávajú, že muži mohli zostať bez kyslíka z dôvodu napadanej zeme alebo uväznení napadanými skalami a zosuvmi pôdy po prasknutí potrubia. Manažment a majitelia bane sa k incidentu nevyjadrili ani v neskorých večerných hodinách. Minulý rok zahynulo 199 baníkov najmä v dôsledku padajúcich skál, uviedla to v septembri vládna rada pre zdravie a bezpečnosť v baniach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:18