StoryEditor

Lajčák prijal opatrenia proti unikajúcim vojnovým zločincom

11.07.2007, 08:08
Autor:
SITASITA

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine, slovenský diplomat Miroslav Lajčák prepustil v utorok zástupcu šéfa bosnianskosrbskej polície pre podozrenie z napomáhania vojnovým zločincom na úteku. "Dal som príkaz na prepustenie Dragomira Andana z postu zástupcu šéfa polície v srbskej časti krajiny," povedal Lajčák s tým, že konal na základe žiadosti Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Adnan podľa Lajčáka zneužíval svoje postavenie na činnosť spojenú so sieťou pomáhajúcou vojnovým zločincom.
Adnan odstúpil z funkcie šéfa bosnianskosrbskej polície v apríli minulý rok pre medializované správy, že má blízke vzťahy s Ratkom Mladičom. Vzápätí ho však vymenovali za zástupcu šéfa, čo sa stretlo s ostrou kritikou zo strany ICTY.
Lajčák prepustil aj ďalších 35 policajtov a odobral im pasy. Cestovné doklady dal odobrať celkovo 93 osobám, ktoré vyšetrujú v súvislosti s vojnovými zločinmi. Všetci totiž figurujú na zozname 810 osôb podozrivých z účasti na srebrenickej masakre. "Viacero prepustených policajtov svedčilo v procesoch s podozrivými vojnovými zločincami. Máme dôvod si myslieť, že dobrovoľne poskytli falošné svedectvá," povedal Lajčák. Lajčák tiež oznámil, že prijal viacero opatrení vrátane zmeny niektorých zákonov, aby úradom uľahčil vyšetrovanie a súdenie podozrivých vojnových zločincov a tých, ktorí im pomáhajú v úteku. Jedným z opatrení je napríklad zmena trestného zákona, ktorá polícii umožní zabavenie cestovných dokladov.
Lajčák prevzal úrad vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine v pondelok 2. júla. Úrad vysokého predstaviteľa má rozsiahle právomoci vrátane odvolávania nevyhovujúcich činiteľov a zavádzania zákonov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:13