StoryEditor

Schválili Gülovu kandidatúru na prezidenta Turecka

14.08.2007, 09:18
Autor:
SITASITA

Turecká vládna proislamská strana sa v pondelok rozhodla zotrvať pri svojom pôvodnom kandidátovi na prezidentský post napriek niekdajším masívnym protestom zo strany sekulárnej opozície. Vedenie Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) súhlasilo, aby sa jej minister zahraničných vecí Abdullah Gül opäť uchádzal o najvyšší post v krajine, informovali turecké médiá. Gül sa má stretnúť s opozičnými lídrami v snahe získať ich podporu. Svoje rozhodnutie kandidovať má Gül oznámiť na tlačovej konferencii v utorok popoludní, oznámili televízne stanice NTV a turecká CNN a tlačová agentúra Anatolia.
Turecký parlament nedávno schválil časový harmonogram blížiacich sa prezidentských volieb, podľa ktorého sa prvé kolo uskutoční 20. augusta. Rázna kampaň sekularistov v apríli zamedzila, aby sa Gül, zástupca proislamskej vládnej AKP, stal tureckým prezidentom. Do protestných akcií, pre obavu o ohrozenie sekulárneho systému v krajine, sa zapojili desaťtisíce ľudí. Gül v dôsledku politického vývoja v krajine svoju kandidatúru nakoniec stiahol. Následkom krízy bola vláda nútená uskutočniť v júli parlamentné voľby, v ktorých opäť zvíťazila AKP. Podľa niektorých analytikov dalo volebné víťazstvo premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi silný mandát na opätovnú nomináciu ministra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:43