StoryEditor

Sarkozy: Francúzsko je pripravené splniť si povinnosť v Čade

05.02.2008, 13:08
Autor:
SITASITA

Francúzsko si v prípade potreby splní povinnosť v Čade. Potom, ako Bezpečnostná rada Organizácia Spojených národov (BR OSN) prijala vyhlásenie, ktoré pripravuje pôdu pre teoretickú francúzsku vojenskú inváziu, to v utorok uviedol francúzsky prezident Niocolas Sarkozy. "Pokiaľ to Francúzsko bude musieť urobiť, urobí tak," povedal Sarkozy novinárom. Sarkozy dodal, že vyhlásenie BR OSN dá Francúzsku prostriedky čeliť agresii proti jej bývalej kolónii v centrálnej Afrike.
BR OSN v pondelok na návrh Francúzska jednomyseľne schválila nezáväzné vyhlásenie, ktoré odsudzuje útoky povstalcov v Čade a vyzýva členské štáty na podporu ohrozenej vlády prezidenta Idrissa Debyho v N'Djamene. Dokument, ktorý prečítal predseda rady pre mesiac február, panamský veľvyslanec Alberto Arias, "dôrazne odsudzuje tieto útoky a všetky pokusy o násilnú destabilizáciu" a vyzýva členov OSN, aby "poskytli pomoc, akú požaduje vláda Čadu".
Francúzsky veľvyslanec pri OSN Jean-Maurice Ripert ubezpečil, že Francúzsko sa nezapája do vojenských aktivít vo svojej bývalej kolónii, spolupracuje však s Debym, ktorého považuje za "legálnu autoritu". V Čade pôsobí 1450 francúzskych vojakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:51