StoryEditor

Policajné billboardy

03.12.2007, 23:00
Polícia v boji proti zločinu nasadzuje moderné zbrane. Elektronické bilbordy, prostredníctvom ktorých aktuálne informuje verejnosť v meste o kriminálnikoch či nezvestných osobách.

Policajný zbor v americkom meste Mobile spustil s reklamnou agentúrou Lamar inovatívny projekt ako bojovať so zločinom v meste. Agentúra poskytne polícii elektronické bilbordy, ktoré slúžia na dolapenie nebezpečných osôb. Do 15 minút je agentúra na základe informácii od polície schopná umiestniť fotografie a údaje o podozrivých či nezvestných osobách. Bilbordy sa nachádzajú na frekventovaných zónach a cestných úsekoch v rámci mesta.

Momentálne je k dispozícii 13 bilbordov, ktoré agentúra poskytuje polícii bez poplatkov. Policajný zbor po získaní napr. záznamu z ozbrojeného prepadnutia odošle email agentúre, ktorá dokáže obratom informácie umiestniť na reklamné plochy. Tie rotujú každých 6 sekúnd spolu s reklamami od klientov agentúry.

Polícia vidí využitie nielen pri informovaní o páchateľoch trestných činov, ale napr. aj pri hľadaní osôb, detí či pacientov s Alzheimerovou chorobou, keď je pri pátraní dôležitá každá sekunda.

Úspech projektu nedal na seba dlho čakať. Prvou hľadanou osobou, ktorú sa podarilo vypátrať bol Oscar Finch spájaný s prepadom banky. Keď Finch uvidel svoju tvár a informácie na jednom z bilbordov, rozhodol sa zájsť za svojim pastorom. Duchaprítomne zalarmoval políciu a tá ho následne zatkla.

Myšlienka využiť nové technológie v boji proti kriminalite nie je nová. Bostonská polícia spustila minulý rok projekt, ktorý informuje verejnosť o zločincoch prostredníctvom sms správ a elektronickej pošty. Polícia si od podobných snáh sľubuje výraznejšie zapojenie ľudí v odhaľovaní trestných činov.

Zdroj:
mobileactive.org
www.heraldtribune.com
www.al.com

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:27