StoryEditor

Taliani už poznajú dátum predčasných volieb

06.02.2008, 14:46
Autor:
SITASITA

Predčasné voľby sa v Taliansku uskutočnia 13. a 14. apríla, informoval v stredu odchádzajúci minister dopravy a dodal, že rozhodnutie o tom, či sa v rovnakom čase uskutočnia aj komunálne voľby, padne v priebehu ďalšieho týždňa.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano v stredu rozpustil parlament, čím pripravil pôdu na konanie predčasných volieb a s najväčšou pravdepodobnosťou aj pre návrat bývalého premiéra a mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho. "Rozhodnutie rozpustiť (parlament) bolo nevyhnutné pre negatívne výsledky" úsilia predsedu Senátu Franca Mariniho, povedal Napolitano, ktorý Mariniho minulý týždeň poveril rokovaniami o možnosti ustanovenia prechodnej vlády.

Prezident, ktorý zastával negatívny postoj ku konaniu predčasných parlamentných volieb, vyjadril "ľútosť" nad "anomáliou, ktorá nezostane bez následkov pre spravovateľnosť krajiny". Po tom, čo stredoľavá vládna koalícia pod vedením Romana Prodiho padla, politici a voliči začali hlasnejšie volať po zmene volebného systému ešte pred konaním samotných volieb.

Berlusconiho najväčším súperom v aprílových voľbách bude populárny starosta Ríma Walter Veltroni, predseda stredoľavicovej Demokratickej strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:17