StoryEditor

Vláda Jaroslava Kaczyńského podala demisiu

05.11.2007, 13:35
Autor:
SITASITA
Odchádzajúci poľský premiér Jaroslav Kaczyński v pondelok odstúpil aj so svojou vládou, čím uvoľnil cestu novému tímu politikov, ktorí v októbri v predčasných voľbách porazili jeho konzervatívnu nacionalistickú stranu.

Kaczyński odovzdal rezignáciu do rúk svojho brata Lecha Kaczyńského v prezidentskom paláci. Tým sa skončilo 15-mesačné obdobie, počas ktorého v krajine vládli dvaja bratia - identické dvojičky.
Očakáva sa, že prezident Lech Kaczyński následne poverí zostavením novej vlády Donalda Tuska z liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy (PO), ktorá zvíťazila v predčasných voľbách nad stranou Právo a spravodlivosť (PiS) bratov Kaczyńských. Tuskova PO má v 460-člennej dolnej komore parlamentu 209 mandátov. O vytvorení vlády rokuje s centristickou Poľskou ľudovou stranou, ktorá má v Sejme 31 poslancov. Obe strany spája snaha o zlepšenie vzťahov s Európskou úniou a záujem o skvalitnenie podnikateľského prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:04