StoryEditor

EÚ chce prisťahovalcom dávať modré karty

13.09.2007, 16:19
Autor:
SITASITA

Európsky komisár pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť Franco Frattini chce navrhnúť Európskej komisii zavedenie európskych modrých kariet, akejsi obdoby amerických zelených kariet, ktoré by únia vydávala prisťahovalcom, o ktorých má sama záujem. "Zmyslom tohto návrhu je prilákať pracovníkov potrebných na zaplnenie konkrétnych dier" v jednotlivých oblastiach európskeho hospodárstva, vysvetlil vo štvrtok Frattini na konferencii o prisťahovalectve v portugalskom Lisabone. Komisár predloží svoj návrh komisii 23. októbra.
Frattini argumentuje, že zatiaľ čo z prisťahovalcov, ktorí prichádzajú do Európy, má len päť percent vysokoškolské vzdelanie, z prisťahovalcov, ktorých po zavedení systému zelených kariet prijímajú Spojené štáty, je to až 55 percent.
Modrá karta by podľa Frattiniho návrhu mala oprávňovať jej držiteľa najskôr k dvojročnému prechodnému pobytu na území jednej z členských krajín EÚ. Toto prechodné obdobie sa bude dať predlžovať vždy o ďalšie dva roky, po splnení istých predpokladov môže záujemca získať aj trvalý pobyt, plus právo pracovať aj v iných členských krajinách únie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:39