StoryEditor

Polícia je na pochod extrémistov dostatočne pripravená

10.11.2007, 11:16
Autor:
SITASITA
Pre zakázaný pochod pravicových extrémistov českou metropolou Praha vyjdú v sobotu do ulíc stovky policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť a zachovanie poriadku v meste.

Krajne pravicové hnutie Mladí národní demokrati, ktoré má väzby s neonacistickým združením Národný odpor, organizuje zhromaždenie v pražskej židovskej štvrti, kde má oficiálne protestovať proti českej vojenskej prítomnosti v Iraku. Akcia je naplánovaná na 69. výročie Krištáľovej noci, počas ktorej nemeckí fašisti zapálili vyše sto synagóg a množstvo židovských domov a obchodov.

Extrémisti sa majú zísť medzi treťou a štvrtou hodinou popoludní. "Sme dobre pripravení, ale nemyslím si, že dôjde ku konfliktu," pre spravodajský server iDNES.cz to povedal šéf pražskej polície Petr Želásko. Okrem neonacistov sa do pražských ulíc totiž chystajú aj ich odporcovia a ľudia, ktorí chcú vyjadriť podporu židovskej obci. Pražské židovské organizácie si chcú v rovnakom čase pripomenúť obete nacistických pogromov.

V uliciach bude podľa iDNES.cz celkovo 1 400 policajtov a pripravené budú mať vodné delá, slzný plyn a vrtuľník. V pohotovosti budú pre prípad potreby záchranné služby a hasiči. Mesto zriadilo aj bezplatnú informačnú linku, na ktorej budú operátori odpovedať na otázky občanov súvisiace s opatreniami prijatými pre sobotňajšiu akciu. Hovorkyňa polície Eva Brožová pre portál uviedla, že polícia sa najviac zameriava na stanice a príjazdové cesty do Prahy. Magistrát informoval, že nepovolené akcie chce na mieste rozpustiť.

Podľa slov hovorcu pražského magistrátu Jiřího Wolfa bude jednou z úloh polície zaistiť dlažobné kocky - potenciálnu muníciu - ktoré sa nachádzajú na mieste zrazu extrémistov. "Pokiaľ sa nám tie kocky nepodarí odstrániť skôr, budú zaistené tak, aby sa nedali použiť," povedal pre české Lidové noviny Wolf.

Významné české cestovné kancelárie vyzvali turistov, aby sa centru Prahy, kade ma prechádzať pochod extrémistov, radšej vyhli. "Organizované zájazdy v sobotu nebudú zachádzať do centra. To isté sme odporučili aj individuálnym turistom," uviedol hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura. Varovanie sa podľa neho týka najmä židovskej štvrte a Starého mesta. Dodal, že pred pochodom a s ním spojenými demonštráciami varovali svojich občanov viaceré veľvyslanectvá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:22