StoryEditor

Vo Versailles sa koná mimoriadne zasadanie francúzskeho parlamentu

04.02.2008, 16:43
Autor:
SITASITA

Francúzsky parlament sa v pondelok zhromaždil na špeciálnom zasadaní s cieľom zrevidovať ústavu, keďže ide o kľúčový krok k prijatiu novej reformnej zmluvy Európskej únie. Francúzski voliči, ktorých nasledovali aj Holanďania, sa vzopreli svojim politickým lídrom a v roku 2005 odmietli návrh ústavnej zmluvy EÚ. Tento krok viedol k niekoľkým rokom inštitucionálnej krízy EÚ. Prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa v januári opakovane vyjadril v prospech prijatia novej Lisabonskej zmluvy, podporuje jej ratifikáciu na pôde parlamentu, keďže by nerád riskoval konanie druhého referenda, ako to požaduje ľavicová opozícia.
Pred eventuálnou ratifikáciou však francúzski poslanci musia z ústavy odstrániť prekonaný odkaz na neúspešnú ústavnú zmluvu EÚ, ktorý sa do francúzskej ústavy dostal pred referendom z roku 2005.
Národné zhromaždenie i Senát už nezávisle hlasovali za schválenie novely ústavy, ktorá teraz na definitívne prijatie potrebuje súhlas troch pätín poslancov na zhromaždení oboch komôr vo Versailles. Opoziční socialisti síce plánujú samotnú zmluvu EÚ podporiť, no v procese novelizácie ústavy sa zdržali hlasovania na protest proti tomu, že Sarkozy odmietol text predložiť plebiscitu.
Niekoľko sto ľudí v pondelok o 16. hodine v čase začiatku zhromaždenia začalo vo Versailles protestovať. Demonštranti požadujú vyhlásenie referenda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:21