StoryEditor

Lídri USA, Japonska a Austrálie rokovali o bezpečnosti

08.09.2007, 08:45
Autor:
SITASITA

Najvyšší predstavitelia Spojených štátov amerických, Japonska a Austrálie, ktorí sa zišli na ázijsko-tichomorskom summite v austrálskom Sydney, v sobotu uskutočnili historicky prvú trojstrannú schôdzku so zameraním na bezpečnosť a prehĺbenie vzťahov medzi demokratickými krajinami. Prezident USA George W. Bush, japonský premiér Šinzo Abe a jeho austrálsky kolega John Howard sa počas pracovných raňajok venovali najmä úlohe Indie v ázijsko-tichomorskom regióne. Ďalšou významnou témou mal byť rastúci hospodársky a politický vplyv Severnej Kórey a Číny.

"Bola to príležitosť zhovárať sa o rôznych záležitostiach, ale určite so zameraním na Indiu a dôležitosť tejto krajiny pre nás v ázijsko-tichomorskom regióne a pre širšiu geopolitiku ázijsko-tichomorského regiónu," vyhlásil pred novinármi austrálsky minister zahraničných vecí Alexander Downer. Prizvanie Indie ako štvrtého partnera v dialógu sa však podľa neho "tak skoro nechystá". Ako jeden z dôvodov Downer uviedol, že napriek postupnému budovaniu vzťahov s Dillí zo strany Tokia i Washingtonu väzby nedosiahli úroveň spojenectva.

Budovanie blízkych vzťahov s Indiou sa stalo prioritou Bushovej a neskôr i Abeho vlády sčasti preto, aby vyvážili rastúci vplyv Číny. Peking pred trojstranným stretnutím vyjadril pochybnosti o jeho dôvodoch, pričom čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na vyššiu transparentnosť. Howard počas štvrtkového stretnutia s čínskym prezidentom Chuom Ťin-tchaom ubezpečil, že schôdzka nebude zameraná proti Číne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:28