StoryEditor

Podľa ministra obrany je protiraketový štít USA provokáciou

23.08.2007, 07:52
Autor:
SITASITA

Rakúsky minister obrany Norbert Darabos v stredu označil plánovaný americký protiraketový štít v strednej Európe za "provokáciu" a vyzval Washington, aby od projektu upustil. Minister to povedal v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Die Presse. Darabos uviedol, že americkí predstavitelia by sa mali snažiť o kompromis s tými, ktorí štít odmietajú, vrátane Ruska a niektorých Európanov. "Považujem to za provokáciu," povedal minister v rozhovore. Washington podľa neho zbytočne oživuje staré debaty zo studenej vojny.
Spojené štáty tvrdia, že systém, ktorý má zahŕňať desať rakiet v Poľsku a radar v Českej republike pomôže pri ochrane proti možnej hrozbe zo strany Iránu. Rusko protiraketový štít ostro odmieta a hovorí, že môže spustiť nové preteky v zbrojení. Silná opozícia proti systému existuje aj v Poľsku a Česku. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky približne 65 percent Čechov odmieta umiestnenie radaru na ich území pre obavy, že krajina by sa mohla stať terčom teroristov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:19