StoryEditor

Barack Obama triumfoval v troch nominačných voľbách

10.02.2008, 08:11
Autor:
SITASITA
Senátor Barack Obama v sobotu presvedčivo zvíťazil v troch súbojoch o získanie prezidentskej nominácie amerických demokratov.

Za Obamu hlasovala viac ako 65 účastníkov primárnych volieb v štátoch Nebraska a Washington, v Louisiane ho podporilo 53 percent voličov, informovali americké médiá. V demokratickej strane tak ostáva nominačný súboj medzi senátorkou Hillary Clintonovou a Obamom otvorený.

Medzi republikánmi zaznamenal v sobotu úspech bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, ktorý získal v primárnych voľbách v Kansase 62 percent hlasov. Na druhom mieste skončil s 22 percentami arizonský senátor John McCain, ktorý však s najväčšou pravdepodobnosťou nakoniec získa republikánsku nomináciu. Konečné víťazstvo 71-ročného McCaina sa považuje za takmer isté po tom, čo sa z nominačného súboja vo štvrtok stiahol jeho najväčší konkurent, bývalý guvernér štátu Massachusets Mitt Romney.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:44