StoryEditor

Za útokom na izraelské veľvyslanectvo stála al-Kájda

03.02.2008, 07:25
Autor:
SITASITA

K piatkovému útoku na izraelské veľvyslanectvo v Mauritánii sa prihlásila Al-Kájda v islamskej severnej Afrike, ktorá sa považuje za súčasť teroristickej siete Usámu bin Ládina. Vo zverejnenom vyhlásení útok označila za odpoveď na izraelskú politiku voči Pásmu Gazy. Informovala o tom v sobotu panarabská televízna stanica al-Džazíra. Al-Kájda v islamskej severnej Afrike, ktorá bola v minulosti známa pod názvom Salafistická skupina pre kázanie a boj, má svoje základne v Alžírsku a prihlásila sa k decembrovým útokom proti kanceláriám OSN v Alžíri a proti alžírskym vládnym budovám, pri ktorých zahynulo najmenej 37 ľudí.

V piatok ráno zaútočili ozbrojenci na izraelské veľvyslanectvo v Nouakchotte, pričom podľa svedkov zranili piatich ľudí. Izraelský veľvyslanec v Mauritánii Boaz Bismuth informoval, že nikto zo zamestnancov veľvyslanectva nebol zranený. Z krajín, ktoré sú členmi Ligy arabských štátov, majú diplomatické kontakty s Izraelom iba Mauritánia, Egypt a Jordánsko. Mauritánia nadviazala diplomatické vzťahy so židovským štátom v roku 1999.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:12